Kategorier
Nyheter

Sammanfattning av EM!

Under hela förra veckan höll EM i München på med Vikingen aktiva nästan varje dag! För Vikingens del var Thobias Montlers silver helt klart höjdpunkten men det finns mycket mer att lyfta fram!

Vi börjar ändå med Thobias Montler som var först ut av Vikingens aktiva på hela EM med längdkval på måndagsförmiddagen. Där slog han till direkt i första kvalhoppet med 8.06 och var med det redan klar för final! Dagen efter var det dags för final och där fick Thobias kämpa lite mer för att få det att stämma fullt ut i hoppningen och inför sista omgången låg han på en femteplats. Då slog han till med ytterligare ett 8.06 hopp och gick upp på en tredjeplats, på samma resultat som britten Jacob Fincham-Dukes och fransmannen Jules Pommery. Alltså tre hoppare på samma resultat men på bättre andra hopp låg britten tvåa, Thobias trea och fransmannen fyra. Det såg ut att bli en bronsmedalj för Thobias men det var inte slut där för en protest lämnades in mot brittens 8.06 hopp då flera hade reagerat på att det på kamerabilderna såg ut som ett övertramp. Efter en stunds spänd väntan gick protesten igenom och Thobias brons blev till ett silver och britten blev nerflyttad till en femteplats. Väldigt tråkigt för britten men vi glädjer oss åt Thobias silvermedalj! Åt den suveräna ettan Miltiadis Tentoglou fanns inget att göra, han vann på nya mästerskapsrekordet 8.52! 

Thobias med silvermedaljen! 
Foto: Deca Text & Bild

Samma dag som längshoppsfinalen hade vi också Vidar Johansson i farten på 3000 m hinder. Där hade vi förhoppningar om en finalplats men tyvärr missade Vidar finalen med bara cirka tre sekunders marginal. Det var ändå en fin prestation av Vidar som bara de senaste 15 månaderna har sänkt sitt personliga rekord på hinder med över 20 sekunder, som har lyckats kvala in till OS, VM och EM och visat upp en helt ny nivå de senaste två säsongerna. Det är ingen tvekan om att det här bara är början och att vi snart kommer få se Vidar i en mästerskapsfinal på 3000 m hinder! 

Vidar på väg över vattengraven i försöksloppet. 
Foto: Deca Text & Bild 

Under torsdagen hade vi från Vikingen en som nu gjorde sitt första stora internationella mästerskap, Lisa Lilja. Hon hade kvalat in på 200 m och stod nu i försöken där hon behöver springa på sin absoluta toppnivå för att kvala in till semifinalerna som går senare samma dag. Lisa gör en riktigt stark kurva precis som på SM för några veckor sen och håller ihop det bra på upploppet och kommer in på 23.20, hennes tredje bästa tid någonsin! Tyvärr blir hon dock tilldelad bana 1 i semifinalen, en bana som är svårsprungen på 200 m men som hon har levererat riktigt bra tider ifrån tidigare! Dessvärre fick Lisa det inte riktigt att stämma i semifinalen men det är ändå riktigt bra att ta sig till semifinal i sitt första stora internationella mästerskap och dessutom att verkligen leverera på personlig toppnivå i mästerskapet! 

Lisa gjorde en lysande insats i försöksloppet och tog sig till semifinal i EM! 
Foto: Deca Text & Bild 

Vi hade ytterligare en sprinter med till mästerskapet ju, Elvira Tanderud som säkert hade hävdat sig bra i 200 m försöken skulle vara med i det svenska stafettlaget på 4×100 m. Där hade hon sistasträckan i försöket och det svenska laget sprang bra och det var en riktigt fin sträcka av Elvira. Tyvärr räckte det inte för final för Sverige denna gången i det tuffa motståndet men som stafettlag är det tufft att ens ta sig till EM med endast 16 platser! Även för Elvira är det är bara ett första av förhoppningsvis många internationella seniormästerskap! Elvira är ju fortfarande junior och har verkligen många år kvar på sig innan vi på allvar kan räkna med att hon ska hävda sig bland seniorerna i Europa så det ska bli mycket roligt att följa Elvira frammåt! 

Elvira tog pinnen i mål för det svenska stafettlaget på 4×100 m. 
Foto: Deca Text & Bild

Den som fick äran att avsluta EM för både Vikingens och hela Sveriges del var ingen mindre än Andreas Kramer som hade tagit sig till finalen genom ett stabilt försökslopp och genom att vinna sitt semifinalheat. Väl i finalen var taktiken redan klar, han la sig långt ner i fältet och avvaktade länge men i mitten på sista kurvan började han trycka på rejält och ut på upploppet var det rena sprinten från Andreas som flög förbi flera konkurrenter och plockade placering efter placering. Tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen fram utan Andreas slutade på en snöplig fjärdeplats, några få tiondelar från medalj och även guldet. Andreas var tydligt besviken i intervjun med SVT efter loppet men vi tycker att en fjärdeplats på ett EM är helt fantastiskt och vill gratulera Andreas och hans tränare Per Skoog till ett riktigt bra genomfört EM. Sen vet vi också att Andreas både vill och kan mer och det kommer vi definitivt få se framöver. Redan nästa år väntar ett utomhus VM och sen är det inte långt kvar till nästa EM och OS! 

Andreas kom på utsidan om hela fältet på upploppet kom nådde nästan ända fram till en pallplats! 
Foto: Deca Text & Bild 

Fantastiskt bra kämpat alla aktiva och ett stort grattis till silvret säger vi till Thobias och coach Yannick Tregaro! Nu blickar vi framåt mot resten av säsongen med USM, JSM Finnkampen och till sist Götalandsmästerskapen! 

Tillbaka